Siverek, son yıllarda çekirge istilasıyla karşı karşıya kalıyor



Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde birçok kırsal mahalle son 4-5 yıldır çekirge istilasıyla karşı karşıya kalıyor. Daha önce de ekinlere zarar verdiklerinden dolayı vatandaşlar endişeli.

Siverek’e bağlı Güldorgun, Ortaköy, Basyamca ve Bağlık mahallelerine ait meralarda ortaya çıkan yüz binlerce çekirge henüz yetişkin hale gelmemiş. Ancak bu çekirgeler kısa bir sürede büyüyor. Büyüyen bu çekirgeler, tarım arazilerine ve hayvan otlak alanlarına büyük zararlar veriyor. Yaklaşık bir ay yaşayabilen bu çekirgelerin her biri, kısa ömürleri boyunca doğaya toplam 200 yumurta bıraktıkları biliniyor.

Çekirgeler Nisan ayında ortaya çıkıyor ve Eylül ayına kadar ekili alanların ve hayvanların otlayabileceği bütün alanlara zarar veriyorlar. Önceki yıllarda da Siverek’te ortaya çıkan çekirgeler, bölge halkının geçim sıkıntısı çekmelerine neden olmuştu.


TÜRKİYE’DE BÜYÜK İSTİLA GÖRÜLMESE DE AFRİKA’DAKİ İSTİLALARIN TEHLİKESİ DAHA BÜYÜK

KENYA’DAKİ 200 MİLYARLIK ÇEKİRGENİN TÜKETTİĞİ GIDA,  84 MİLYON KİŞİNİN 1 GÜNDE TÜKETTİĞİ GIDAYA KARŞILIK GELİYOR
Kenya'da tek başına 200 milyarlık çöl çekirgesi sürüsü olduğu belirtiliyor. Bu, en zararlı çekirge türü olarak görülüyor. Hızlı büyüyor, çabuk ürüyor ve kendi ağırlıkları kadar yiyorlar. Kenya'daki 200 milyarlık çekirge popülasyonunun tükettiği gıda, 84 milyon kişinin 1 günde tükettiği gıdaya karşılık geliyor. Mevcut istila Yemen'de başlamış. 2018-2019 yoğun yağışları çekirgelerin üremesi için ideal bir ortama sebep olmuş. Somali ve Etiyopya'da 25 yıldır görülen en büyük istila, Kenya'da ise 70 yıldır.

AFRİKA'DA ÇEKİRGE İSTİLASIYLA MÜCADELE ETMEK İÇİN 450 MİLYON DOLAR HARCANMIŞ
Çekirge istilasıyla baş etme çabası oldukça pahalı. 2003-2005 arası Afrika'da çekirge istilasıyla mücadele etmek için 450 milyon dolar harcanmış ve sonucunda 2,5 milyar değerinde mahsul hasar görmüş.


Bir çekirge, rüzgar sayesinde günde 146 km yol gidebiliyor. Rüzgarı kullanarak çok uzun süre havada kalabiliyor. 1954 yılında, Kuzeybatı Afrika'dan yola çıkıp Britanya'ya kadar yolculuk eden sürüler olmuş. yine 1988 yılında ise Batı Afrika'dan Karayipler'e kadar 4,828 km yol kat etmişler.
Bu çekirgeler insan ya da hayvanlara saldırmıyorlar ve bugüne kadar hastalık taşıdıkları/yaydıkları görülmemiş.

Murat Doğan / Bir Fikir

Yorum Gönder

0 Yorumlar