Çekirge istilası tavuk ve ördekle yok edilebilir



Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi ve Bingöl’de meydana gelen çekirge istilasının Fas çekirgesi olduğu saptandı. Yapılan araştırmada, bu çekirge istilasıyla başa çıkabilmek için en etkili yol ilaç değil, doğal düşmanlar olan tavuk ve ördeklerdir.

Son yıllarda Şanlıurfa’da görülen çekirge istilası ile ilgili yapılan araştırmalarda, bu çekirgelerin Afrika’dan gelen çöl çekirgelerinden farklı olduğu ve Fas çekirgesi olduğu belirtildi. Bu çekirgelerin büyük zararı olmasa da çiftçiler mahsullere verdikleri zararlardan dolayı endişeli. Bu nedenle bölge halkı ilaçlarla çekirge istilasıyla mücadele etmeye çalışıyor.

YAPILAN ARAŞTIRMADA DOĞAL DÜŞMANLARIN EN ETKİLİ YÖNTEM OLDUĞUNUN ALTI ÇİZİLDİ
Sadece Şanlıurfa’da değil, Bingöl’de de aynı çekirge istilası görülmüş durumda. Burada da bölge halkı ilaçla mücadeleye başlarken, bu ilaçlamanın da arıları öldüreceği düşünülüyor. Öte yandan da önce ilaçlama ile çekirge istilası yok edilse de yumurtaları yok edilememiş. Bu nedenle çekirgelerin bıraktıkları ve ilacın yok edemediği yumurtalardan yüz binlerce çekirge üremiş durumda. Bu nedenle ilaç geçici çözüm olsa da kalıcı değil ve diğer çekirge düşmanlarına da zarar vereceği belirtiliyor.



TAVUKLAR GÜNDE 70; ÖRDEKLER 200’DEN FAZLA ÇEKİRGE YİYOR
Dicle Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, ilacın çekirge istilasıyla mücadelede fazla etkili olmadığı kanıtlanmış, en etkili mücadelenin ise ördek ve tavuklarla olacağının altı çizildi. Çekirge istilasının doğal düşmanı olan tavuk günde 70 çekirge yerken; ördekler ise bunun üç katından fazlası olan 210 çekirge yiyor. Bu nedenle bölge halkının istilaya uğrayan bölgeye tavuk ve ördeklerin bırakılması isteniyor.


Murat Doğan / Bir Fikir

Yorum Gönder

0 Yorumlar