Bir projedir bütün sorunları hatırlatan!



Bu saydığınız bütün sorunlar söz konusu 44 dönümlük arazinin üzerinde belediye hizmet binası ve kamu kampüsünün yapılmasıyla çözülecekse, buyrun hiç kimseye kulak asmayın, projeyi en kısa sürede başlatın!

Şanlıurfa'nın her alanında o kadar sorun var ki vatandaşlar her seferinde bunları dile getirmekten yoruldu, yetkililer ise gündeme getirerek hatırlatmak bile istemiyor. Şanlıurfa'nın kentleşme, trafik, sağlık, eğitim gibi sorunları olduğunu belirtirsek, "Yok canım bu sorunlar yoktur" derler. Peki bu sorunlar zaman zaman nasıl gündeme geliyor?

Bir proje tanıtılacaksa ve o projeye bir kesim karşı çıkıyorsa, bu sorunlar hemen gündeme getirilir. Öyle bir anlatırlar ki sanırsın Şanlıurfa bir geminin üzerinde ve söz konusu proje hayata geçirilmediği taktirde gemi batacak. Şanlıurfa'nın tüm sorunlarının çözümü, bu projenin hayata geçirilmesine bağlanır.

Kaşmer Dağı için imar projesi gündeme geldiğinde yine bir kesim Şanlıurfa açısından uygun görmedi. Bu projeyi onaylamayanlar kentin gelişmesini istemeyenler grubuna dahil edildi. Ve sıralandı Şanlıurfa'nın kentleşme sorunları. Şanlıurfa'da çarpık kentleşme varmış, bu proje hayata geçirildiğinde kentleşme sorunu çözüme kavuşacakmış. Aksi taktirde boğulan bir şehirle karşı karşıya kalacakmışız.

Trambüs projesi gündeme geldiğinde, yine bu projenin Şanlıurfa için uygun olmadığı söylendi. Ancak karşı çıkanlar yine kentin gelişmesini uygun görmeyenler grubuna konuldu. Kentin en büyük sorunlarından biri olan trafik sorununun çözümü, trambüsün gelmesine bağlandı. Kentin caddelerinin dar olduğu, otopark sorununun olduğu hiç belirtilmedi bile. Varsa yoksa körüklü otobüsler yükü kaldıramıyor, trambüs bu yükü kaldıracakmış ve trafik sorunu çözülecekmiş.

Hatırlarsanız, Karaköprü'ye bir teleferik projesi gündeme gelmişti. Ancak Şanlıurfa'nın bu kadar sorunu varken teleferik projesine para harcamanın fuzuli olduğunu söyleyenler oldu. Bunu söyleyenler de yine söz konusu gruba dahil edildi. Şanlıurfa'nın gelir sağlaması için tek çare teleferik projesi olduğu savunuldu. Demek ki Şanlıurfa'nın gelir elde edebilmesi üretim yapan projelerde değil, teleferik projesindeymiş.

Eyyübiye Belediyesi hizmet binası ve kamu kampüsü projesi de ilçenin yıllardır yaşanan sorunlarını hatırlattı. Bilindiği gibi Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsünde bulunan 44 dönümlük arazi Eyyübiye Belediyesi'ne tahsis edilecek. Belediye de bu alan üzerinde hizmet binası ve kamu kampüsü kuracak. Ancak bu projeyi uygun görmeyenler bu alanın yakınında tarım arazilerinin olduğunu ve bu projenin önümüzdeki süreçte çevredeki tarım arazilerinin kaybedilmesine zemin hazırlayacağını vurguladı. Bu projeyi uygun bulmayanların hangi gruba dahil edildiğini tahmin ediyorsunuz artık! Onlar da Eyyübiye'nin gelişimine karşıymış.

Projeyi uygulamaya geçirilmesini isteyenler hemen sıralıyor Eyyübiye'nin yıllardır baş belası olan sorunlarını. En kalabalık ve en genç nüfusa sahip ilçe olduğu, madde bağımlılığının yoğun olduğu, gençlerin spor faaliyetlerinin yetersiz olduğu, işsizlik oranının had safhada olduğu, maddiyat konusunda fakir ailelerin yaşadığı, gecekonduların yoğun olduğu belirtiliyor. Hatta hayvan pazarının buraya kurulduğu, çöpün buraya atıldığı, temiz olmayan çalışmaların bu ilçeye yönlendirildiğine sitem ediliyor.

İyi de bu projenin bu sıralanan konularla ne alakası var? diyebilirsiniz. Kamu kampüsünün kurulması tabiki Eyyübiye açısından büyük bir hizmettir. İşlemlerini halletmek isteyen vatandaşlar, farklı bölgelerde bulunan kurumları dolaşarak işlemlerini halletmek yerine aynı yerde bulunan kurumlarda daha fazla kolaylık yaşar.

Böyle bir projeyi istemeyen yoktur tabiki. Ama yıllardır hatırlanmayan ilçenin kanayan yarası olan sorunları bu proje üzerinden hatırlatmak abartı olduğu gibi aldatmaca da oluyor.
Bu proje Eyyübiyelilere oldukça kolaylık sağlayacak ama sıralanan bu sorunları çözmeye yetmeyecek. Bu sorunlar yıllardır yaşanırken, şimdiye kadar neden dile getirilmiyordu? Getirilmez tabi. Çünkü çözüm için çalışmalar isteyen sorunlardır.

Şimdi bu projeyi istemeyenlerin düşüncesine bakmak lazım. Bir bölge yerleşim için değerli değilse, o bölgeye kurumlar, hastaneler, okullar, camiler yapılır. Ardından değerli hale gelen bu alanlarda hızlı bir yerleşim yaşanır. Bu projenin uygun görülmeyen kısmı, bölgenin yakınında tarım arazilerinin bulunmasıdır. Yani buraya kamu kampüsü kurulursa burası değerli hale gelecek ve çevredeki tarım arazilerinin de yerleşime açılmasına fırsat olacaktır. Zaten bu alanda yapılar oluşmuş bir yapı daha yapsak ne olacak ki denilecektir. Şimdi olduğu gibi.

Projenin hayata geçirilmesini isteyenler zaten orada hastane var, tarım arazisi değildir. Öte taraftan madem bu projeye karşı çıkıyorlar, o halde Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yapımına da izin verilmeseydi diyenler bile var. Arazinin işlevsiz, atıl durumda olduğunu söyleyenler de. Şimdi tarım arazilerinin neden bu kadar hızlı yok olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Madem ilçenin kentleşme sorunu var, o halde çarpık kentleşmeye yol açan evler istimlak edilerek yıktırılsa ve o alana kamu kampüsü yapılsa daha uygun olmaz mı? Hem tarım arazilerinin kaybedildiği söylenemez hem de çarpık kentleşme oranı azaltılmış olur.

Gönül isterse o proje her alanda yapılır. Üzerinde fazla yorum yapmaya da gerek yok. Sanmam ama bu proje sıralanan bu sorunları bitirecekse, hiç aldırmayın kimseyi hemen yarın başlatın!

Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar