Tuvalet deyip geçmeyin!



Tuvalet deyip geçmeyin! çok önemli bir potansiyele sahiptir. Dört duvarın çevrilmesi ve bir giderin yapılmasıyla tuvalet oluşuyor ama yapılışı her ne kadar kolay olsa da bir kentin olmazsa olmazıdır. Turistik gezi için kente gelen bir ziyaretçi, bir tuvalet bulamazsa, o kent istediğiniz kadar gelişmiş olsun, yine de hiçbir potansiyeli kalmaz.

Şanlıurfa'nın çözüm bekleyen o kadar sorunu olmasına rağmen halen gündemde tuvalet söylemleri yer alıyorsa, bu tuvaletin önemi vazgeçilmezdir. Çünkü yıllardır Abide ile Balıklıgöl Platosu arasında tuvalet talebi oluyor ve bu sorun halen çözülebilmiş değil. Yıllardır gelen talepler arasında söz konusu alana tuvalet yapılması isteniyor. Bir ara Rabia Meydanı'nda bir tuvalet yapıldı ki çoğu zaman kapalı durumdaydı. Şimdi aktif olsa da fazla kimse bilmiyor.

Sadece bu alan ile ilgili tuvalet sorunu yaşanmıyor. Tuvaletin düzenli yapılmamasına en fazla tepki engellilerden geliyor. Bedensel engellilerin sayısı oldukça fazla ve engellilere özel tuvalet yapılması gerekiyor. Ancak Şanlıurfa'da bunu da göremiyoruz. Çünkü ne parklarda, ne kurumlarda, ne de camilerde engellilere özel bir tuvalet bulunmuyor.

Şanlıurfa'da tuvalet konusu sürekli gündeme gelmiştir. Tuvaletlerin kentin her tarafında ücretli olması, sürekli tepki çeken konular arasında yer almıştır. Turizmin incisi halinde olan Balıklıgöl Platosu çevresindeki çarşılar bölgesinde, en fazla ziyaret edilen hanlar bölgesinde sürekli tuvalet eksikliği gündeme gelmiş ve gelmeye devam ediyor.

Hatta Şanlıurfa'da görev yapan bir başkana gönderilen bir mesajda Balıklıgöl Platosunda tuvalet ihtiyacının olduğu ve buraya tuvalet yapılması talep edilmiş. Başkan da kendisine gelen mesajı yanlışlıkla sosyal medya hesabından paylaşmış olmalı ki hemen ardından fark ederek paylaşımını silmişti. Başkanlara giden taleplerde bile tuvalet sorunu yer alıyorsa, demek ki kentimizde büyük bir sorun haline gelmiş.

Tuvalet eksikliği sorunu bir türlü bitmezken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısında da tuvalet konusu gündeme alındı. Meclise verilen teklifte Abide ile Balıklıgöl Platosu arasındaki alanda tuvalet durumunun araştırılması konusu yer aldı. Öneri, oy çokluğuyla kabul edildi.
Meğerse bizim kentin tuvalet sorunu ne kadar da büyükmüş! Sözde sosyal belediyecilikle yönetilen kentimizde o kadar şikayet ve talep olmasına rağmen halen tuvalet sorunları gündemdeyse nerede kaldı belediyelerin sosyal yönü! Başka kentte olsaydı, belediye gündeme getirmeden her ihtiyaç duyulan köşeye birer tuvalet yaptırırdı. Bunu bu kadar da gündemde tutarak Meclise kadar taşımaya ne gerek var anlayamıyoruz!


Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar