Ne umduk; zam bulduk!



Şanlıurfa'nın siyasilerinden 'Şanlıurfa en ucuz ulaşımı kullanıyor, en ucuz suyu içiyor, en ucuz ekmeği alıyor' sözlerini duyarken, bir de çevremize bakıyoruz ki Şanlıurfa diğer illerle aynı pahalılıkta olmuş. Hatta bazı ürünlerde çevre illerden daha fazla fiyat artışı olmuş.

Şanlıurfa'da suya zam yapılmamasını isteyen vatandaşlara en ucuz suyu içtiklerini söyleyebiliyorsunuz da en ucuz LPG Şanlıurfa'da alınıyor diyebilir misiniz? Diyemezsiniz! Çünkü vatandaşlar LPG fiyatlarına tepki gösterirken, istasyonların yüksek fiyat konusunda anlaştıklarını belirtirken, 'Biz de çıkıp buna bir çözüm yolu arayalım' gibi düşünceniz olmadı.

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın birkaç kilometre yakınında yaşıyoruz. Tabi ki en ucuz suyu içeceğiz. Türkiye'de tarım topraklarının büyüklüğünde üçüncü sıradayız. Tabi ki ucuz sebze, meyve yiyeceğiz.

Şimdi ulaşıma gelince en ucuz toplu taşıma araçlarını biz kullanmıyoruz. Son yapılan zamla 50 kuruşluk zam yapıldı, ve bir binişliğin ücreti 2,25 TL oldu. Zamlar Şanlıurfalıları memnun etmedi tabi ki. Bir defadan 50 kuruşluk zammın yapılmasıyla vatandaşların tepki göstermesi de normaldir. Zaten ilk başlarda 'en ucuz ulaşımı kullanıyoruz' söylemleri böyle zammın habercisiydi. Belediye halen aktarmada düzenleme getirdiğiyle övünüyor. Aktarmada yüzde 50 indirim yapılmış. O da yapılmasaydı. İşe gitmek için bir kişi günde 4 otobüs değiştirerek 9 TL ödeseydi. Madem öyle, aktarma ücretsiz olmalıydı. Ayrıca servis ücretlerinde de geçen yıla oranla 40 TL artışın olması yakışmadı.

Büyükşehir kadrosu göreve gelmeden önce ne güzel vaatler veriyordu. Şanlıurfa ulaşımda daha çok büyüme gösterecek, trafik sorunu bitecek. Daha fazla tasarruf sağlayan trambüsler gelecek. Daha fazla istihdam sağlanacak. Sonucu görüyoruz. Trafik sorunu eskisi gibi devam. Köprülü kavşak projeleri uzadıkça uzadı, trambüs desek vatandaşın hafızasından silindi. Trambüs için konulan direklere ışıklar da takılsın bari aydınlatmadan yana sıkıntı yaşamayalım. Karakoyun Köprülü Kavşak projesi vatandaşa sunuldu ama köprü falan göremedik. Düz bir yol yapıldı öylece bırakıldı. Devamı gelir mi gelmez mi bilemiyoruz.

Vatandaş büyükşehir belediyesinden daha farklı, daha kazançlı çalışmalar bekliyordu. Örneğin borçların bitmesi için üretim, çalışmaların bitmesi için proje ya da hibe. Belediye ya da milletvekillerimiz yurt dışına gittiklerinde projelerle, ödeneklerle dönmesini isterdik, sadece selam getirmek değil. Ancak yeni kadro, projelerin yapılması için rotayı zamlara, fatura borçlarını toplamaya çevirdi. Bu aralar en ucuz suyu kullandığımız da pek fazla duyuluyor. Suya zam geldi mi gelmedi mi henüz kesin bir açıklama yok ama umarım suya da bir defadan büyük zam yapılmaz.
Belediye kadrosunun zam yaparak hizmet sağlaması en kolay iştir. Ya da önceki projeler üzerinde çalışma yapması. Bunu hangi kadro olursa olsun yapabilir. Yani başarılı bir kadronun seçilmesine gerek yok. Başarılı kadro demek, vatandaşın cebine yansımadan borcu bitirebilmektir. Bunun da en önemli maddesi üretim gerektiren projelere ağırlık verilmesidir.


Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar