Başarısız kent, değerlerini kaybetmeye mahkumdur!



Gördüğümüz gibi son zamanlarda Şanlıurfalılardan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne karşı bir tepki söz konusu. Bu tepkinin altında ise isot, fıstık, ciğer gibi kentimize ait değerler yatıyor. Tepki dediğin suçlu birine karşı gösterilir. Ancak Şanlıurfalıların tepkisinin haklı olup olmadığı bilinmiyor. Çünkü hedefte herhangi bir suçlu göremiyoruz.

Tepki gösterilen kişi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oluyor. Ancak Başkan Şahin, suçlu değil, memleketi için durmadan çalışan, haftasonunu bile çalışarak geçiren bir Belediye Başkanıdır. Fatma Şahin tepki yerine övgüyü hak ediyor. Çünkü Şanlıurfalıların sürekli çalışmalarını örnek gösterdiği bir belediye başkanıdır.

Şimdi duygusal yönleri bir tarafa bırakmak iyice bir düşünmek lazım. Fatma Şahin, Şanlıurfa'nın değerleri olan isotu, ciğeri, fıstığı, Balıklıgöl'ü, Göbeklitepe'yi Gaziantep'in değerleriymiş gibi tanıtabilir. Bu onun başarısı ve Şanlıurfa belediyelerinin, siyasilerin pasif kalmasıdır.

Komşu kent olan Gaziantep'te bu değerler dünyaya tanıtılırken, bu değerlerin tescili alınmaya çalışılırken, o sırada Başkan Fatma Şahin masasında duran fıstık ağacının dalını göstererek "Rabbim bu nimeti her bölgeye vermiş. Önemli olan küçük adımlarla büyük hedefler belirlemektir." cümlesini kuruyor. Bu sözden bile Şanlıurfa olarak ne kadar pasif olduğumuzu görebiliyoruz. Çünkü o kadar değerimizin olmasına rağmen halen başka iller bu değerlerle anılıyor.

Fıstık örneğini vermek gerekirse, Şanlıurfa'da daha çok fıstık üretilebilir ama genel anlamda Antep Fıstığı olarak tanınır. Çünkü pazarlama Antep'te, reklam Antep'te. Sadece bu bölge için değil, Şırnak'ta, Manisa'da bile fıstık üretiliyor. Bu bölgelerde menengiç ağaçları aşı yapılarak fıstık ağacına çevrilirken, Şanlıurfa'da halihazırda olan fıstık ağaçları kururken bile izlemekle kalıyoruz. Sadece bunun üzerinden düşünsek bile elimizdeki değerler için hiçbir çalışma yapmadığımızı görebiliyoruz.

Gaziantep gastronomi, turizm olmak üzere her alanda gelişmeye giderken, Şanlıurfa yerinde sayarak izlemekle kalıyor. Sebze meyvenin daha fazla üretilmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yılda 8 milyon fide vatandaşa ücretsiz dağıtıldı. Şanlıurfa'ya baktığımızda ise çiftçi üretim yapmak yerine sorunlarını dile getirmekle meşgul. Yıl olmuş 2019, halen elektrik kesintileri, su kesintileriyle uğraşıyoruz. Ve en üzücü yanı da bu sorunlar yaşanırken, hiçbir siyasimizden ses çıkmaması, hiçbir yetkilinin bir girişimde bulunmaması.

Bir eşya ev sahibi tarafından değerlendirilmezse, atıl bir vaziyette bekletilirse bunu sahiplenen komşular çok olur. Bu nedenle başarılı Gaziantep Belediye Başkanını eleştireceğimize Şanlıurfa'nın başarısızlığını sorgulamak lazım. Fatma Şahin'e tepki göstermek yerine yöneticilerimizin eksikliklerini görmek lazım. Aksi taktirde "Şanlıurfa fıstığı, ciğer, isot bizim değerimizdir. Bu konuda şehir olarak rakip tanımıyoruz." sözlerinin içi boş kalır. Ayrıca bu sözü kullanan Şanlıurfalı başkandan söz değil, icraat bekliyoruz.   


Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar