YEŞİL URFA DİYE TUTTURMUŞSUNUZ; YA KESİLECEK ORMAN!



Bir çalışma yapılacaksa samimiyetle yapılması gerektiğini önceki yazımda da ifade etmiştim. Biliyorsunuz son günlerde sosyal medyada 'Yeşil bir Urfa' kampanyası başlatıldı ve devam ediyor. Sadece kampanya başlatmakla, klavye kahramanlığı yapmakla yeşil bir Urfa oluşturulamıyor maalesef.

Bir kez daha söylüyorum, yeşil bir Urfa kampanyasının yer bulması için öncelikle elimizdeki yeşil alanlarımızı korumalıyız. Halen görüyoruz, bir okul yönetimi dikkat çekmek amacıyla ağaç dikme kampanyası düzenliyor ve öğrencilere ağaç diktiriyor. Biraz da duygulu sözler sarf ettiler mi toplumda takdir edici davranış olarak gösteriliyor ve en güzel reklam yapılıyor. Ya sonrası? Dikilen ağaçlara su vermeye üşenenler, ağaçların tek tek kuruduğunu bile görmediler.

Şimdi gelelim elimizdeki en önemli yeşil alanlarına. Hilvan ilçesinde bulunan 2 bin 900 dönümlük alanın 600 dönümü yakındaki taş ocağı şantiyesine verileceği iddia ediliyor. Geçtiğimiz yıl da bu konu gündeme gelmiş, bölge halkı tepki göstermişti. Biz de vatandaşın tepkisini yaptığımız haber ile kamuoyuna duyurmuştuk. Ancak herhangi bir STK'dan konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Yaklaşık aradan bir yıl geçti; tepkilere rağmen ÇED raporunun onaylandığı belirtiliyor. Yani ÇED raporuna göre 600 dönümlük ormanlık alan, taşlık alan olarak gösteriliyor. İlçenin tek oksijen kaynağı olan orman, raporun uygulamaya geçilmesi durumunda taş ocağına kurban gidecek.
Söz konusu arazinin tapusu her ne kadar taşlık arazi olduğunu gösterse de bu koca ormanı gözle görmemek mümkün değil. Orayı inceleyen görevlilerin bölgede bulunan ormanı görememeleri mümkün değil. Çünkü hazine arazisi üzerinde yapılan küçük bir oda bile gözden kaçmıyor, bunu inceleyenler kaçak yapı olduğunu belirtiyor ve yapı yıktırılıyor.

Şimdi düşünmek lazım. O iddialar doğruysa, gerçekten 600 dönüm üzerinde bulunan çam ve badem ağaçları kesilecekse, arazide dinamitler patlatılıp kazılacaksa ne gerek var yeşil bir kent kampanyası başlatmaya! Şanlıurfa'nın geneli yeşillendirilse bile o yeşili kurutmaya çalışanlar çok olur.

Geçtiğimiz yıl da bu konu gündeme geldi ama bölge halkı hariç kimseden tepki gelmedi. Şu anda yeşil bir Urfa kampanyası başlatan kişiler, dernekler ya da STK'lar bile o zaman açıklama yapmadılar. STK'lar, sosyal medyada kampanya başlatmakla meşgul olacağına, yeşil alanların korunması için kampanya başlatmalılar. Aksi taktirde iki ağaç dikeriz, beş ağaç kaybederiz.  


Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar