Ebru sanatının en farklı penceresi



Şanlıurfa'da dev teknede yapılan ebru sanatı, tekstil sektöründe kullanılarak modaya öncülük ediyor. Renklerin suyla dansı olan ebru sanatıyla hayran bırakan moda elbiseler yapılıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ebru sanatı eğitmeni Alper Çiftçi, ebru sanatını bilinenin dışına çıkararak, renkleri tekstil sektörüne yansıttı. Dev teknede yaptığı ebru sanatını günlük hayatta kullanılabilir hale getirmek için kalıpları kıran Alper Çiftçi, yaptığı elbiselerle hem Şanlıurfa'nın kültürüne katkı sunuyor hem de giyim sektörüne ilham kaynağı oluyor.

Ebru sanatı ile yapılan elbiseler turistleri de hayran bırakıyor
Turizm sezonunun başlamasıyla ebru sanatıyla yapılan elbiseler de görücüye çıktı. Zengin bir kültüre sahip olan Şanlıurfa'da renklerin dansıyla üretilen elbiselere kente gelen turistler de hayran kalıyor. Şanlıurfa'nın kültürünü geliştirmeye devam ettiğini söyleyen yerli ve yabancı turistler, "Biz şu ana kadar ebru sanatını sürekli kağıt üzerinde olduğunu görüyorduk. Ancak Şanlıurfa'da bu sanatın daha farklı halini gördük. Bu çok güzel bir çalışmadır." ifadelerini kullandılar.


'Alanımda farklılık oluşturmayı seviyorum'
Ebru sanatı eğitmeni Alper Çiftçi, "Ebru sanatını sürekli kağıt üzerinde yapıldığını görüyoruz. Ancak ben bu sanatın kalıplarını kırmak istedim. Ebruya yeni farklılıklar kazandırmak için çalıştım. Bu nedenle öncelikle büyük bir tekne getirdik. Bu teknede ebru sanatını kumaşla buluşturdum. Kumaşın üzerine renklerin işlenmesinin ardından bu kumaşı elbiseye dönüştürüyoruz. Yani bu sanatı sadece çerçeve içerisinde değil, günlük hayatta da kullanılmasını sağlıyoruz. Ebru sanatını sadece elbiseler üzerinde değil, ayakkabılar üzerine de işliyoruz. Bunun yanı sıra çeşitli materyallerle ebru sanatını buluşturuyoruz. Kendi alanımda farklılıkları seviyorum." dedi.

HEDİYELİK EŞYALARDA 'EBRU' ESTETİĞİ
Şanlıurfa'da ebru sanatını hediyelik eşyalara yansıtan Mehmet Alper Çiftçi, Göbeklitepe Yılına özel eserler oluşturdu. Ebru sanatının işlendiği vazolar, sanat sokağında görücüye çıktı.

Daha önce elbiselere işlenerek giyim sektöründe modaya yeni bir kapı aralayan ebru sanatı, bu kez hediyelik eşyalara işlendi. Ebru sanatının çeşitli materyallere işlenmesi farklı görüntüler oluşturdu. Ebru ile işlenen hediyelik eşyalar, sanat sokağında görücüye çıktı.


Çeşitli materyallere işleniyor
Ebru sanatını sadece kağıt üzerinde yapılması ile sınırlı kalmayarak farklı bir yöntem uygulayan Ebru Sanatı Sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi, bu sanatı giyim sektörü ile buluşturarak modaya yeni bir bakış açısı kazandırdı. Elbiselere işleyerek ebru sanatını günlük hayatta kullanımını sağlayan Ebru Sanatçısı Alper Çiftçi, bu kez Göbeklitepe Yılına özel eserler geliştirdi. Çömlek, vazo ve diğer hediyelik eşyaların üzerine ebru sanatını işleyen Çiftçi, sanat sokağını ziyaret eden turistlerin yapılan bu eserlere hayran kaldıklarını belirtti.


Ebru sanatında sınır olmadığını, istenildiği taktirde bu sanata farklı görüşlerin uygulanabileceğini söyleyen Ebru sanatı Sanatçısı Mehmet Alper Çiftçi, "Ebru sanatı, sadece kağıt üzerine işlenmekle sınırlı değildir. Bunun çerçevesi genişletilebilir. Daha önce ebru sanatını elbiseler üzerine işleyerek Şanlıurfa'da bir ilki gerçekleştirmiştik. Bu sanat eserlerini gören turistler hayran kalmıştı. Bu kez hediyelik eşyaların üzerine bu sanatı işledik. Sanat sokağını ziyaret eden turistler, farklı olan bu eserleri çok beğeniyorlar. Ebru sanatını daha farklı alanlarda geliştirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 


Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar