Denetim ve samimiyet



Şanlıurfa'da zabıta denetimlerinin yetersiz olması bazı sorunlara, sorunlar da şikayetlere neden oluyor. Bir yandan zabıta ekiplerinin her gün denetim yaptığı fotoğraflarını görüyoruz, öte yandan vatandaşın sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini ve yeterince denetimin yapılmadığına yönelik tepkileri görüyoruz. Bu durumda zabıtanın yaptığı denetimlerinin samimi bir şekilde olmadığını görüyoruz.

Yeterli denetimin yapılmadığı ile ilgili geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nden de tepki gelmişti. Bu tepki ise kentte ruhsatsız olarak iş yeri açanların sayısının oldukça fazla olmasına yönelikti. Haksız kazanç, ruhsatsız iş yeri açma gibi konular her esnafın şikayet ettiği konudur. Bu konuda da zabıtanın pasif kaldığı belirtiliyor.

Kaldırım işgalleri konusuna gelince, en işlek caddelerde bile yayaların kaldırımdan yürüyemediğini görüyoruz. Çünkü esnaflar kaldırımı malzeme indirerek çoktan işgal etmiş durumda. Her gün denetimlerini sürdürdüklerini belirten zabıta ekipleri, bu işgalleri görmüyor mu? Özellikle de engelliler için yapılan rampanın araçlar tarafından işgal edilmesi...

Yaz aylarında sürekli yaşanan bir konu da toplu taşımada klimaların çalıştırılıp çalıştırılmadığı. Zabıta ekiplerinin sosyal medyadaki paylaşımlarına baktığımızda sürekli toplu taşıma araçlarını klima konusunda denetlediklerini görüyoruz. Ancak başta özel halk otobüsleri olmak üzere birçok toplu taşıma araçlarında vatandaşların sürücülerle klima konusunda tartıştıklarına da şahit oluyoruz. Otobüsün içine girmeden de klimaların kapalı olduğunu anlayabiliyoruz. Çünkü otobüsün camlarının açık olmasının yanında, kapıları bile seyir halindeyken açık bırakılıyor. Madem klima denetimi yapılıyor, o halde toplu taşıma sürücüleri neden bu kuralı halen ihlal ediyor! Öte yandan belediyeler tarafından yapılan açıklamalarda zabıta ekiplerinin sadece denetimlerini sürdürdükleri belirtiliyor. Kaç kişiye ne kadar ceza yazıldığı ise açıklanmıyor. Sanırsın her şey belirlenen kurallarda işliyor.

Geçtiğimiz günlerde zabıtaların denetim yaptığını gösteren bir fotoğraf Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal medyadan paylaşılmıştı. Fotoğrafta özel halk otobüsünün bütün camları kapalı ve otobüsü durduran zabıta ekipleri. Bu fotoğraf dikkatimi çekti. Çünkü halk otobüsünün camları kapalıydı. Bu da demek oluyor ki klimalar çalışıyor. Çok nadir görülen bir durumdur halk otobüslerinin camlarının kapalı olması. Zaten denetim noktasını geçtikten sonra eski tas eski hamam.
Zabıta ekiplerinin bu konuda yaptığı denetimleri aslında samimi bulmuyorum. Çünkü zabıta ekiplerinin denetim yaptığını sağır sultan bile duyuyor. Zaten sürücüler birbirleri ile haberleşiyor, denetimin olmasından dolayı herkes tedbirini alıyor. Böylece zabıtanın gözü boyanmış oluyor.
Gerçekten vatandaşın şikayetleri göz önünde bulundurularak denetimler sağlanacaksa üniformasız denetimler yapılmalı. Bir müşteri gibi otobüse binmeli. Denetim olmadan da kurallara uyulup uyulmadığına bakılmalı. Kurallara uymayan sürücüye ya da esnafa gereken ceza uygulanmalı. Bu konuda zabıta ekiplerinin tek kararlı denetiminin havalı korna konusunda olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü zabıtalar tarafından otobüslerde bulunan havalı kornalar söktürüldü ve toplatılarak imha edildi. Bu nedenle denetimlerin samimiyetle olacağı vurgulanmalı.

Yazan: Murat Doğan

Yorum Gönder

0 Yorumlar